Natriumalgina (E401)
Natriumalgina is een natriumzout van algineszuur dat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator en geleermiddel.Gebruikelijk in ijs, yoghurt en bewerkte voedingsmiddelen.Gebruikt in moleculaire gastronomie voor sferificatie. Het wordt vaak gebruikt in sauzen, dressings, zuivelproducten, bakkerijproducten en ijs om de textuur en consistentie te verbeteren.
Andere benamingen
- Sodamannuronas
Oorsprong
Natuurlijk (afgeleid van bruin zeewier)
Mogelijke bijwerkingen
- Over het algemeen erkend als veilig
- Kan een opgeblazen gevoel of gas veroorzaken bij gevoelige personen
Categorie
Emulgatoren, Stabilisatoren, Verdikkingsmiddelen (E400-E499)
Status
Goedgekeurd in de EU
Vegetarisch
Ja
Vegan
Ja
Onder andere te vinden in
Soort product | Aantal gevonden producten |
---|---|
Pasen Bakkerij | 5 |
Worst (rund) | 4 |
Overig frisdrank | 3 |
Room handijs | 3 |
Verse koeken | 3 |
Cakejes | 2 |
Houdbare melk | 2 |
Kaassouffle (frituur) | 2 |
Noedels | 2 |
Paaskoeken | 2 |
Petit Patisserie Gebak | 2 |
Roomijs pints | 2 |
Roomschepijs | 2 |
Waterijs | 2 |
Aardappel ovenschotel, gratin en puree | 1 |
Alledaagse koeken | 1 |
Bakdecoratie | 1 |
Bonbons en pralines | 1 |
Cakes | 1 |
Chocolade bites | 1 |
Chocolademousse, pudding | 1 |
Cocktailworstjes | 1 |
Cupcake mix | 1 |
Gebak (diepvries) | 1 |
Gebakje (vers) | 1 |
Gourmetschotels | 1 |
Groene olijven | 1 |
Kaassouffle (oven) | 1 |
Knakworst | 1 |
Noedelsoep | 1 |
Oosterse diepvries maaltijd | 1 |
Pastasaus in zak | 1 |
Petit Patisserie Banket | 1 |
Plantaardig ijs | 1 |
Plantaardige boter | 1 |
Pudding, desserts | 1 |
Roomijs bekertjes | 1 |
Roomkaas | 1 |
Slagroom | 1 |
Stamppot | 1 |
Traditionele Italiaanse gerechten | 1 |
Vegetarische worst | 1 |
Verse olijven | 1 |
Worst (varken) | 1 |
Zelfbakbrood (diepvries) | 1 |
Zongedroogde tomaten | 1 |