Natriumalgina (E401)

Natriumalgina is een natriumzout van algineszuur dat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator en geleermiddel.Gebruikelijk in ijs, yoghurt en bewerkte voedingsmiddelen.Gebruikt in moleculaire gastronomie voor sferificatie. Het wordt vaak gebruikt in sauzen, dressings, zuivelproducten, bakkerijproducten en ijs om de textuur en consistentie te verbeteren.

Andere benamingen

  • Sodamannuronas

Oorsprong

Natuurlijk (afgeleid van bruin zeewier)

Mogelijke bijwerkingen

  • Over het algemeen erkend als veilig
  • Kan een opgeblazen gevoel of gas veroorzaken bij gevoelige personen

Categorie

Emulgatoren, Stabilisatoren, Verdikkingsmiddelen (E400-E499)

Status

Goedgekeurd in de EU

Vegetarisch

Ja

Vegan

Ja

Onder andere te vinden in

Soort productAantal gevonden producten
Pasen Bakkerij5
Worst (rund)4
Overig frisdrank3
Room handijs3
Verse koeken3
Cakejes2
Houdbare melk2
Kaassouffle (frituur)2
Noedels2
Paaskoeken2
Petit Patisserie Gebak2
Roomijs pints2
Roomschepijs2
Waterijs2
Aardappel ovenschotel, gratin en puree1
Alledaagse koeken1
Bakdecoratie1
Bonbons en pralines1
Cakes1
Chocolade bites1
Chocolademousse, pudding1
Cocktailworstjes1
Cupcake mix1
Gebak (diepvries)1
Gebakje (vers)1
Gourmetschotels1
Groene olijven1
Kaassouffle (oven)1
Knakworst1
Noedelsoep1
Oosterse diepvries maaltijd1
Pastasaus in zak1
Petit Patisserie Banket1
Plantaardig ijs1
Plantaardige boter1
Pudding, desserts1
Roomijs bekertjes1
Roomkaas1
Slagroom1
Stamppot1
Traditionele Italiaanse gerechten1
Vegetarische worst1
Verse olijven1
Worst (varken)1
Zelfbakbrood (diepvries)1
Zongedroogde tomaten1