Natriumnitraat (E251)

Natriumnitraat is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen. Het wordt vooral gebruikt in vleeswaren om de groei van bacteriën te remmen en de kleur te behouden. Het wordt vaak gebruikt in verwerkte voedingsmiddelen, dranken, sauzen en conserven.

Oorsprong

Synthetisch

Mogelijke bijwerkingen

  • Kan allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen
  • Kan hyperactiviteit en aandachtsproblemen bij kinderen veroorzaken
  • Kan bijdragen aan de vorming van nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn

Categorie

Conserveermiddelen (E200-E299)

Status

Goedgekeurd in de EU

Vegetarisch

Ja

Vegan

Ja

Onder andere te vinden in

Soort productAantal gevonden producten
Oude kaas (plakken)7
Geraspte kaas6
Kaasblokjes6
Kaaszoutjes6
Kaas van de boerderij (plakken)5
Kaas van de boerderij (stuk)5
Regio noord kaas5
Belegen kaas (plakken)4
Gekruide kaas (plakken)4
Half harde kaas4
Jong belegen kaas (plakken)4
Oude kaas (stuk)4
Jonge kaas (plakken)3
Rookkaas (plakken)3
Borrelhapjes met kaas2
Gatenkaas (plakken)2
Kaas hapjes (oven)2
Overige snelle snacks2
Regio west vleeswaren2
Vegetarische spreads2
Afbakbroodjes wit, mix1
Belegde broodjes1
Bitterballen (oven)1
Borrelhapjes met vlees1
Borrelmix (oven)1
Extra belegen kaas (plakken)1
Gatenkaas (stuk)1
Glutenvrije crackers, knackebrod1
Glutenvrije koekjes1
Grillworst (versafdeling)1
Kaassalades1
Kroket (oven)1
Regio west kaas1
Regio zuid kaas1
Rode korst kaas, port salut1
Schnitzel (kip)1
Smeerkaas1
Stamppot1
Traditionele Hollandse gerechten1
Vleessalades (beleg)1
Wereld maaltijden1